perjantai 31. tammikuuta 2020

Perheellistymisestä ja lasten saamisesta

Helsingissä on tämän viikon ollut käynnissä DocPoint-dokumenttielokuvafestivaali, ja tänä vuonna mukana oli myös kategoria transtarinoita. Yhtenä tähän kategoriaan kuuluvana elokuvana näytettiin dokumenttielokuva Seahorse: The Dad Who Gave Birth. Me käytiin eilen illalla katsomassa tuo kyseinen elokuva, ja lisäksi multa toivottiin postausta liittyen perheellistymiseen juuri meidän kohdalla. Ajattelin, että voisin kirjoittaa aiheesta nyt postauksen. 

Ihan ensin voisin kirjoittaa vähän tuosta elokuvasta, se herätti mussa nimittäin tosi paljon ajatuksia. Elokuvassa keskityttiin siis yhden transmiehen matkaan isäksi. Hän päätyi keskeyttämään testosteronikorvaushoidon, ja tuli anonyymin luovuttajan avulla raskaaksi, ja synnytti siis oman lapsensa. Ensinnäkin musta oli hurjan tärkeää, että tällainen dokumentti oltiin tehty. Aihetta käsiteltiin realistisesti mutta kauniisti, ja mulle jäi sellainen olo, että tuossa on kyllä filmi joka jokaisen kannattaisi katsoa. Samalla tuo elokuva toi mun omia lapsihaaveita jotenkin lähemmäksi ja konkretisoi niitä.

Tuntui tosi tärkeältä nähdä, minkälaisia vaikutuksia testojen lopettamisella ja raskaaksi tulemisella/raskaana olemisella (trans)miehen kehoon ja mielialoihin on. Tavallaan vaikutukset ja seuraukset oli odotettavia, mutta silti sen näkeminen että tuo on mahdollista, ja että siitä voi selvitä ja se voi todellakin onnistua, oli jotenkin helpottavaa.


Keinoja perheellistymiseenhän on hyvin monenlaisia, ja mä en ole missään vaiheessa ajatellut, että mulle olisi jotenkin ensisijaisen tärkeää saada nimenomaan biologisia lapsia. En todellakaan ole mitenkään erityisesti sitä mieltä, että mun pitäisi olla raskaana ja synnyttää, koska se on pitkä ja moninainen prosessi tässä tilanteessa. Mä esimerkiksi tosi mielelläni adoptoisin lapsen, jos se vain olisi mahdollista. 

Ollaan pohdittu monia erilaisia keinoja perheellistyä, ja vaihtoehtoja on useita. Itse synnyttämisen ja adoption lisäksi myös apilaperhe, sijaissynnytys sekä sijaisperheenä toimiminen on mahdollisia vaihtoehtoja. Monella transihmisellä toki on myös ennen prosessin läpikäymistä saatuja lapsia, mutta se ei kosketa juuri meidän tilannetta. Moni vaihtoehdoista kuitenkin alkaa karisemaan pois, eikä jäljelle jää ihan hirveästi valinnanvaraa, kun puhutaan kahden transmiehen keinoista saada lapsia. 

Adoptio kuulostaisi tavallaan yksinkertaiselta, mutta tällä hetkellä Suomen adoptiojärjestöt ei tee yhteistyötä yhdenkään sellaisen maan kanssa, joka adoptoisi lapsia samaa sukupuolta oleville pareille. Toki jos me nyt mentäisiin naimisiin, ja mä en muuttaisi hetuani vastaamaan sukupuoltani, näytettäisiin paperilla heteroparilta, mutta käytäntö onkin sitten jo ihan muuta. Lisäksi tuntuisi järjettömältä lykätä hetun muuttamista vuosia, koska se kuitenkin vaikuttaa niin moneen asiaan ja monessa eri tilanteessa (esim. työnhaku ja matkustelu). Suomesta on vaikea adoptoida lasta muutenkin (lapsia on käsittääkseni paljon vähemmän kuin lasta Suomesta adoption kautta toivovia), joten tämä vaihtoehto on melko epätodennäköinen. Adoptiojonoonhan voi toki silti aina asettua, mutta on hyvin todennäköistä, ettei se meidän kohdalla välttämättä johtaisi lapsen saamiseen. Yksi vaihtoehto olisi toki myös se, että me ei mentäisi naimisiin, ja toinen meistä adoptoisi yksin lapsen ulkomailta. Yksinhuoltajavanhemmalle kun se kuitenkin on mahdollista. Tämän jälkeen tosin pitäisi mennä naimisiin ja sen jälkeen vasta voitaisiin suorittaa perheen sisäinen adoptio. Ja toki käytäisiin adoptioprosessi mieluusti läpi yhdessä, kun lapsi yhdessä haluttaisiin saada. 

Sijaissynnytys ei tällä hetkellä Suomessa ole laillista, joten sikäli se on aika poissuljettu vaihtoehto. Toki ulkomaille lähteminen sijaissynnytyksen vuoksi on myös mahdollista, mutta se on äärimmäisen kallista.

Apilaperhe tarkoittaa perhettä, jossa perhettä on perustamassa yleensä useampi kuin kaksi aikuista. Lapsella on siis enemmän kuin kaksi vanhempaa, joskin Suomessa lainsäädäntö määrittelee, että lapsella voi olla vain kaksi juridista vanhempaa, mutta sosiaalisia vanhempia on siis kolmi- tai neliapilaperheessä useampia. Käytännössä meidän kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että mä esimerkiksi synnyttäisin lapsen, ja luovuttaja (ja mahdollisesti hänen kumppaninsa) olisivat myös lapsen vanhempia. Tässä tapauksessa luultavaa kuitenkin olisi, että biologiset vanhemmat olisivat myös juridisia vanhempia, ja tämä ei jotenkin tunnu omalta vaihtoehdolta. Ehkä itsekkäästikin haluan, että minä ja Samuel oltaisiin meidän lapsen juridiset vanhemmat ja saataisiin tehdä ratkaisut lapsen kasvattamisesta yhdessä (tai siis kahdestaan). Ja tässä tapauksessa kuitenkin olisin siinä tilanteessa että synnyttäisin, ja koen, että ihan yhtä hyvin voin sitten hankkiutua raskaaksi myös tuntemattoman luovuttajan avustuksella. Mikäli harkittaisiin vanhemmuuskumppanuutta esim. naisparin kanssa, eli heistä toinen voisi synnyttää, ei meistä kumpikaan kuitenkaan voisi toimia luovuttajana, joten en tiedä näkisikö tuo toinen pari sitten edes mitään järkeä siinä, että ryhtyisivät kumppanuusvanhemmiksi meidän kanssamme. Ja kuten sanottua, tämä ei oikein vaan tunnu meistä omalta vaihtoehdolta ainakaan tällä hetkellä. 

Sijaisperheenä toimiminen on meidän kummankin toive jossakin vaiheessa elämää sitten kun elämäntilanne sen sallii. Sijaisperheenä toimimiseen meidän parisuhdetilanne tai transtausta ei tietenkään olisikaan mikään este, ja toivon mukaan päästään joskus sijaisperheenä toimimaan. Uskon, että sijaisperheenä toimiminen voi antaa paljon, mutta toisaalta siinä on aina läsnä se todellisuus, etteivät lapset ole meillä kovin kauaa, tai vaikka olisivatkin, niin he eivät tule olemaan meidän kanssa aina. On varmasti raskas prosessi, kun itselle tärkeäksi ja rakkaaksi muodostunut lapsi lähtee perheestä pois, ja koko tämä sijaisperheasia onkin ihan oma lukunsa. Vaikka mä ajattelen, että sijaislapset voivat olla ihan yhtä lailla "omia lapsia", niin mulla on kaipuu myös siihen, että meillä olisi lapsi jota ei vietäisi meiltä pois. Joissakin tapauksissa toki voi olla mahdollista, että sijoitus on hyvin pitkäaikainen, ja lopulta päätyy adoptioon. Tämä ei kuitenkaan todellakaan ole yhtään "varma" keino saada lapsia, joten sen varaan ei oikein voi laskea. 

Viimeiseksi vaihtoehdoksi jää siis se, että lapsensa synnyttää itse. Alun perin ajattelin, kun prosessiin lähdin, että sehän ei sitten enää tule olemaan mahdollista, ja mun täytyy vaan elää sen kanssa että perheellistyminen tapahtuu sitten jollakin muulla keinolla. Toki mä en silloin vielä tiennyt kenen kanssa päätyisin yhteen, ja saatoin ajatella, että mun kumppani olisi cisnainen ja voisi ehkä synnyttää, tai ainaskin me voitaisiin saada lapsi adoption kautta. Näin ei nyt kuitenkaan ole, joten pitää ajatella uusiksi. 

Elokuussa hormonipolilla käydessäni juttelin hormonipolin lääkärin kanssa myös lasten saamisesta, tai lähinnä siitä onko meillä toiveissa omat lapset. Kun kerroin että on, oli hormonipolin lääkäri aivan ihana ja totesikin, että "tiedäthän sä, että miehetkin voi synnyttää?" Se lause oli mulle ihan äärimmäisen tärkeä kuulla, vaikka totta kai mä sen tiesin, mutta se on tuonut mulle voimaa monena hetkenä ja saanut mut ajattelemaan sitä mikä kaikki oikeasti on mahdollista. 

Toki tässäkin olisi omat mutkansa matkassa. Ensimmäiseksi tietysti täytyisi lopettaa testojen käyttö, mikä jo sinällään on iso juttu, ja odottaa oman hormonitoiminnan palautumista. Moni testojen vaikutuksista on onneksi pysyvä, ja esimerkiksi tuossa eilisessä elokuvassa näin ulkopuolisena katsoessa raskaana olevan isän ulkonäössä ei mun mielestä tapahtunut merkittävää muutosta läpimenon kannalta, vaikka hänestä itsestään siltä tuntuikin. Dysforia voi silti olla aikamoista, kun kuukautiset alkaa uudelleen, rasva siirtyy kehossa eri paikkoihin, tunne omasta kehosta muuttuu ja tunteet ylipäätäänkin ottaa eri tavalla vallan. Ei mitään pieniä juttuja siis, varsinkaan jos niiden kanssa joutuu elämään pidempäänkin.

Riippuu hyvin paljon ihmisestä, miten pitkään testojen käytön lopettamisesta oma hormonitoiminta käynnistyy uudelleen ja muuttuu säännölliseksi. Tämän jälkeen on toki mahdollista sitten yrittää tulla raskaaksi. Meidän tapauksessa tosin pitäisi myös etsiä mahdollinen luovuttaja, ja raskaaksi tuleminen täytyisi hoitaa koti-inseminaatiolla. Mun juridinen sukupuoli olisi siinä vaiheessa jo mies, joten en olisi oikeutettu hedelmöityshoitoihin Suomessa ollenkaan. Toki hedelöityshoidot onkin ihan äärimmäisen kalliita, ja jos sopiva luovuttaja vaan löytyy, niin koti-inseminaatio on varmasti oikein hyvä ja toimiva vaihtoehto. 

Kaiken kaikkiaan prosessi voisi kuitenkin olla pitkä. Oman hormonitoiminnan palautumisessa voi kestää vuosikin (toki se voi palautua myös kuukaudessa-parissa), minkä jälkeen raskaaksi tulemisessa voi kulua aikaa. Varmasti etukäteen olisi hyvä ajatella, kuinka pitkään on valmis yrittämään ennen kuin todetaan, ettei raskaaksi tuleminen vain onnistu, ja elämää täytyy jatkaa. Tavallaan kun mun elämä ilman testoja olisi siinä vaiheessa ikään kuin tauolla, eikä sitä voi määräänsä enempää pitkittää, jos lapsen saaminen ei vain tunnu onnistuvan. Kun tähän lasketaan mukaan vielä yhdeksän kuukauden mittainen raskausaika, voisi lapsen saamiseen testojen lopettamisesta syntymään hyvinkin kulua kolmesta neljään vuotta. Se on paljon. Toisaalta olen ajatellut, että se ei ole liikaa, jos tuloksena siitä on oma, kauan toivottu lapsi. Toisaalta siihenkin vaihtoehtoon täytyisi varautua, ettei lasta syystä tai toisesta saakaan. 

Perheen perustaminen ei meille tässä elämäntilanteessa vielä ole ajankohtaista. Tärkeintä on se, että saan ensin käytyä omaa prosessiani pidemmälle, eli pääsisin mastektomiaan ja saisin oltua muutaman vuoden vähintään testoilla. Ja toki monet käytännön asiat elämässä, kuten opiskelut, olisi hyvä saada valmiiksi ennen kuin harkitsee lapsen saamista. Sen jälkeen asiaa voisi kuitenkin alkaa pohtimaan, jos meistä edelleen tuntuu siltä, että tämä olisi meille oikea keino perheellistyä. Koen kuitenkin, että näitä kaikkia vaihtoehtoja on ollut hyvä ajatella jo nyt, koska huolimatta siitä että lasten saaminen konkreettisesti ei juuri nyt ole ajankohtaista, on nämä aiheet kuitenkin olleet paljon pinnalla omissa ajatuksissa ja meidän keskusteluissa. 

Toivon, että osasin tässä postauksessa vastata kysymyksiin, joita mulle esitettiin ja avata omia ajatuksiani tämän aiheen taustalla. Toivon myös, että mikäli haluat kommentoida tätä postausta, mikä on ehdottomasti tietenkin suotavaa, muistaisit huomioida sen, miten henkilökohtainen ja herkkä tämän postauksen aihe on. Koen tärkeäksi jakaa ajatuksiani tästä aiheesta, mutta toivon sensitiivisyyttä ja harkintakykyä, mikäli haluat jatkaa keskustelua kommenttikentässä. 

4 kommenttia:

  1. Vinkkinä: kannattaa tutkituttaa sun munasarjat, jos tuntuu siltä, että haluaisit joskus raskautua. Muistaakseni aiemmin olet maininnut veriarvojen(?) ja karvaisuutesi viitanneen vähän siihen suuntaan, että sulla olisi kystiset munasarjat. Nehän usein vaikeuttaa raskautumista, ja sulla on tietenkin muutakin haastetta siihen lisäksi. Ihan vaan ettei aika tule vastaan ja hedelmällinen ikäsi lopu kesken. Toki peukut pystyyn että adoptiokin onnistuisi tulevaisuudessa helpommin myös saman sukupuolen pariskunnilla.
    Kaikkea hyvää sulle ja teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa mä en ole maininnut munasarjojeni tilanteesta mitään (eikä mulla edes ole siitä tietoa), vaan joku täällä kommenttikentässä joskus spekuloi asiaa. Tätähän ei siis ole tutkittu, mutta totta kai tällaiset asiat on selvityslistalla, jos biologista lasta lähden yrittämään.

      Poista
  2. Kiitos ihan älyttömästi tästä postauksesta <3 Olen itse transmiehenä pyöritellyt näitä asioita pidemmän aikaa, varmaan jo pari vuotta, ja ollut vähän kysymysmerkillä siitä että miten voi ja kannattaa toimia. Aikalailla samantapaisia pohdintoja on itselläkin ollut. Tällä hetkellä olen polyamorisessa suhteessa kahden henkilön kanssa, joista kumpikaan ei halua lapsia. Asun yksin, joten jos nyt ketään potentiaalista kumppanuusvanhempaa tai henkilöä jonka kanssa perhe perustaa ei ilmiinny, täytyisi lapsi hankkia itse. Koulu on onneksi lopussa, uutta en ihan heti ole aloittamassa ja elämä muutenkin aivan hyvin raiteillaan. Toki itselläni on ADHD, ja aina sitä miettii että miten tällaisiin suhtaudutaan esimerkiksi adoptioprosessissa. Sijaisperheasioista olen ajatellut samantapaisesti itsekin.

    Mitä tuohon luovuttajan hankkimiseen tulee, niin se tuntuu vähän askarruttavalta itselle. Luovuttajan kanssa olisi hyvä kuitenkin jakaa samoja arvoja, ja jotenkin pidän itsestäänselvänä, että tämä henkilö olisi läsnä lapsen elämässä. Eli periaatteessa tällainen "autan sua vain tässä, mutta muuten en halua sekaantua asiaan enempää" -tyylinen suhtautuminen tuntuu lapsen kannalta jotenkin kimurantilta. Mutta näitä on hyvä miettiä! Kaikki tuntuu taas himpun verran mahdollisemmalta tämän tekstin luettuani. Suuri kiitos siitä <3

    Kaikkea hyvää teille, tästä postauksesta sai kovasti voimaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kommentoit! Näissä aiheissa kyllä riittää pohdittavaa, ja todellakin vielä ihan eri tasolla kun transihmisenä haluaisi saada lapsia ja perustaa perheen. Mä ehkä itse ajattelen tuosta luovuttaja-asiasta niin, että en välttämättä edes kaipaisi sitä että luovuttaja olisi lapsen elämässä läsnä, mutta toivoisin kuitenkin mahdollisuutta esim. siihen että lapsi saisi olla täysi-ikäistyttyään luovuttajaan yhteydessä.

      Mulle tuli tosi hyvä mieli sun kommentista, on jotenkin kuitenkin aina huojentavaa kuulla ettei ole yksinään (tai kaksistaan) pohtimassa näitä asioita, vaan on muitakin. Kaikkea hyvää sullekin, ja toivottavasti säkin löydät oman tapasi perheellistyä! <3 Ja jos tuntuu jossakin vaiheessa siltä että haluat vaihtaa ajatuksia aiheesta enemmänkin, niin saa olla yhteyksissä!

      Poista