torstai 23. heinäkuuta 2020

Prosessin eteneminen

Päätin nyt kirjoittaa ihan erillisen postauksen kootakseni yhteen sitä, miten prosessi on tähän saakka edennyt, missä nyt mennään ja mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Kesä on nyt ollut aika hiljainen prosessin kannalta, mutta pian pitäisi taas alkaa tapahtumaan.


Tähän mennessähän mun prosessi on kestänyt noin kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta, jos lähdetään laskemaan siitä kun hain lähetteen transpolille. Tutkimusjakso kesti tammikuusta 2018 toukokuuhun 2019, minkä jälkeen alkoi tosielämäkoe joka loppui nyt kesäkuussa 2020. Testoilla olen tällä hetkellä ollut sen 11 kuukautta.

Kesäkuun alussa mulla oli viimeinen käynti transpolilla, jolloin mun tosielämäkoe loppui ja asiakkuus transpolilla päätettiin siihen. Transpoli vastaa vain tutkimusjaksosta ja sitä seuraavasta tosielämävaiheen seurannasta, eli mitään hoitoja en transpolilta koskaan ole saanut enkä tule saamaan. Transpolin lääkäri on kuitenkin tehnyt lähetteet eteenpäin esim. hormonipolille ja kirurgiaan. Tällä hetkellä en siis enää ole transpolin asiakas, eikä mulla ole enää käyntejä siellä ollenkaan.

Hormonipoli vastaa mun hormonihoidosta, eli mikäli tarvitsen lähetteen labraan tai mulla on hormonihoitoon liittyvä kontrollikäynti, niin sen hoitaa hormonipoli, joka mun tapauksessa sijaitsee oman toiveeni mukaan Taysissa. Kirurgiaan sain lähetteen transpolilta, ja tällä hetkellä oonkin leikkausjonossa. Leikkaus on kaavailtu loppusyksyyn/alkutalveen. Mastektomia tehdään tuki- ja liikuntaelinkeskuksen poliklinikalla, eli tuo poliklinikka sitten taas vastaa kaikesta mastektomiaan liittyvästä.

Kuten sanottua, niin kesä on ollut prosessin suhteen varsin hiljainen. Kesäkuun alussa oli tuo uloskirjausaika transpolilta, ja kesäkuun lopussa kävin normaalisti pistättämässä Nebidon omassa terveyskeskuksessa. Aloitin testot silloin elokuussa 2019 geelillä, mutta siirryin tämän vuoden helmikuussa Nebidolle, joka on pitkävaikutteinen pistettävä valmiste.

Nebidon pistoväli riippuu ihmisestä eli käytännössä siitä, miten hyvänä hänen testotasonsa pysyvät pistosten välissä. Joillekin riittää pidempi pistoväli, ja toiset tarvitsevat riittävien testoarvojen ylläpitoa varten lyhyemmän pistovälin. Yleinen pistoväli on käsittääkseni noin 10-12 viikkoa, joillakin kuitenkin enemmän ja joillakin vähemmän.

Ainakin mun kohdalla Nebidon pistäminen aloitettiin siten, että ensimmäiset kolme pistosta annetaan kahdeksan viikon välein, jotta testotasot saadaan riittävän korkeaksi aluksi. Käytännössä siis kun kävin helmikuun lopussa pistättämässä ensimmäisen Nebidon, niin seuraava pistos oli huhtikuun lopussa ja kolmas sitten nyt kesäkuun lopussa. Tämän jälkeen mulle oli ohjeena, että täytyy soittaa hormonipolille ja pyytää labralähete. Sen jälkeen labrassa pitäisi käydä juuri ennen seuraavaa pistosta, mutta tällä kertaa pistoväli olisikin 12 viikkoa, jotta saataisiin tieto siitä, mikä testotaso mun kohdalla on alimmillaan, ja tämän perusteella sitten voidaan arvioida, mikä pistoväli olisi mulle riittävä.

Koska hormonipoli oli kesätauolla, otin sinne yhteyttä vasta tällä viikolla. Labralähete lähtee nyt sitten pian matkaan, ja hyvinhän tässä on vielä aikaa, kun se seuraava pistokerta on noin syyskuun puolivälissä tai vähän jälkeen. Sitä ennen pitää tietenkin sitten käydä tosiaan siellä verikokeissa.



Kesäkuun alun uloskirjauskäynnillä transpolilla lääkäri kirjoitti mulle puoltavan lausunnon (yläpuolella), minkä lisäksi tarvitsen vastaavan lausunnon Tampereen transpolin lääkäriltä sekä lisääntymiskyvyttömyystodistuksen hormonipolilta. Näiden kolmen asiakirjan avulla mun pitäisi saada sitten digi- ja väestötietovirastossa (entinen maistraatti) muutettua juridinen sukupuoleni. Samalla, kun Helsingin transpolin lääkäri kirjoitti tuon lausunnon, hän laittoi myös pyynnön Tampereen transpolille sekä hormonipolille, jotta saisin nuo muutkin tarvitsemani asiakirjat.

Muistaakseni joskus kesäkuun loppupuolella tai heinäkuun alussa sainkin kutsun tuolle ns. 2nd opinion -ajalle Taysiin toista lääkärinlausuntoa varten. Ajattelin, että hormonipolin todistus ei ollut varmaan ehtinyt ennen kesätaukoa, ja että eiköhän se nyt sitten tule aika pian. Päätin kuitenkin varmuuden vuoksi kysyä asiasta tänään kun soitin hormonipolille - tai lähinnä siitä että onko jotakin arviota siitä miten kauan tuolla todistuksella voisi mennä, että voisin sitten itse vähän ennakoida milloin hetun muuttaminen olisi mahdollista.

Ja onneksi kysyin! Hormonipolille ei ollut mennyt mitään tietoa siitä, että tarvitsisin tuon todistuksen, sieltä ei siis löytynyt pyyntöä todistuksen lähettämisestä ollenkaan. Olin tietenkin ihan luottanut siihen että niin olisi, kun mun Omakannassakin niin luki ja siinä käynnillä sovittiin että se pyyntö sinne laitetaan (tai siis lääkäri laittaa). Onneksi hormonipolilta sanottiin, että laitetaan lääkärille heti huomiselle pyyntö tuosta todistuksesta, ja että sen saamisessa ei pitäisi mennä kovin kauaa.

Tämän jälkeen mä kirjauduin Omakantaan katsomaan, että kyllähän siellä nyt vaan luki että se pyyntö piti sinnekin laittaa eikä asia ollut mun itse hoidettava. Koko käyntiteksti oli kadonnut Omakannasta, en tiedä voiko tästä syystä sitten olla niin että koko pyyntö ei ole mennyt perille. Toisaalta sitten taas sain tuon 2nd opinion -ajan kuitenkin, joten vaikea sanoa että miksi tuo pyyntö ei ole lähtenyt hormonipolille ollenkaan - paitsi tietenkin jos se on vaan unohdettu laittaa sinne. Eikä siinä mitään, inhimillisiä unohduksiahan sattuu kyllä, mutta pelästyin vaan itse jotenkin hirveästi, että nytkö tuo hetun muuttuminenkin sitten viivästyy taas, oon kuitenkin oottanut tosi paljon että saisin sen muutettua. En myöskään tiedä mihin se teksti Omakannasta on kadonnut. Kaikeksi onneksi olin ottanut siitä kuitenkin kuvakaappauksen silloin kesäkuussa, ja siinä kyllä selvästi lukee, että lääkäri laittaa pyynnön hormonipolille todistuksesta ja sen pitäisi tulla mulle postissa.

Mutta seuraavat askeleet siis prosessissa tulee olemaan ensi viikolla oleva 2nd opinion -käynti, ja toivottavasti pian sen jälkeen sukupuolen juridinen muuttaminen. Se onkin sitten oma hommansa, josta varmasti kirjoitan erikseen, mutta käytännössä pitää siis miettiä etukäteen että on riittävästi käteistä rahaa, reseptilääkkeet haettuna yms. koska hetkeen mulla ei ole voimassaolevaa henkkaria enkä pääse esim. verkkopankkiin tai saa reseptilääkkeitä (mulla nyt ei ole onneksi muita reseptilääkkeitä kuin tuo Nebido). Sitten pitää ilmoitella joka paikkaan hetun muuttumisesta (esim. hormonipoli, mastektomiaa hoitava poli, koulu, työpaikka jne.) ja yrittää saada uusi henkilöllisyystodistus mahdollisimman pian, jotta voi siirtää esimerkiksi pankkitilin uudelle hetulle ja käyttää sitä taas jne.

Hetumuutoksen lisäksi syyskuussa mulla on tosiaan sitten se verikoe ja sen jälkeen Nebido-pistos normaalisti. Sen jälkeen hormonipolin lääkäri ilmeisesti soittelee mulle ja käydään läpi verikokeiden tulokset ja se, mikä piikkiväli mulle olisi sopiva. Syyskuun lopussa myös mastektomian tekevä kirurgi soittelee mulle vähän että miten menee, liittyen lähinnä painoon käsittääkseni. Mastektomian arvioitu ajankohta ainakin toukokuussa oli marraskuu, joten toivon että se olisi joskus niillä main. Pääasia että tämän vuoden puolella kuitenkin!

Syyskuu tuntuu jotenkin sellaiselta tärkeältä välietapilta. Tai mulla on silloin synttärit, toivon mukaan myös hetu ehkä muuttuisi silloin viimeistään ja elokuun lopussa tulee myös vuosi testoilla täyteen. Pitää ehkä juhlistaa kaikkia sitten oman syntymäpäivän tienoilla yhtä aikaa. Tosin kuten tässä yksi päivä totesinkin, niin esimerkiksi hetun muuttuminen tuntuu kyllä paljon merkityksellisemmältä kuin vaikkapa oma ikääntyminen.

3 kommenttia:

  1. Moi! Juridisesta sukupuolenkorjauksesta sen verran, että verkkopankki toimii kyllä normaalisti sillä aikaa kun odottelet uutta hetua ja päivität myöhemmin sitä kaikkialle minne pitää. Se mitä et voi käyttää on suomi.fi-tunnistautuminen ja siitä huomaatkin, että hakemus on käsitelty eli kun yrität kirjautua mihin tahansa palveluun, joka tätä tunnistautumista käyttää, mutta systeemi kaivaa esiin vanhan jo kuolletetun hetusi, jolloin tunnistautuminen virastoihin ei onnistu. Tämä suomi.fi-tunnistautumisen päivittäminen on itse asiassa se vaikein prosessi ja vaikeaksi sen tekeekin se, että mikään laitos ei osaa neuvoa mitä kuuluisi tehdä. Homma hoituu sillä, että otat yhteyttä pankkiisi ja päivität uuden hetusi heille järjestelmään, jolloin uusi hetu välittyy pankkitunnusten kautta suomi.fi-tunnistautumiseen.

    Samasta syystä muuten verkkopankkisi toimii myös kuolletetullakin hetulla, sillä tunnukset eivät välitä sinusta hetua kirjautuessasi sinne sisälle, vaan hetu on vain asiakkuusrekisterissäsi ja itse sisäänkirjautuminen tapahtuu tunnuksilla. Tämäkin on yksi sellainen asia, josta huolestuttavan moni pankkivirkailija ei ole tietoinen, minultakin kyseltiin useampaan otteeseen, että onko asia siis niin ettei verkkopankkikaan toimi. Eri pankeilla saattaa olla eri käytäntö, mutta uskon ettei välillä ole suuria eroja. Omat kokemukseni ovat OP:lta.

    Käteistä rahaa et siis tarvitse, joten huoli pois. Itsellä onnistui siten, että varasin ajan puhelinneuvontaan pankkiin ja sovittiin, että kun tilaavat uuden pankkikortin, eivät kuolleta vanhaa korttia heti. Kun uusi kortti on saapunut pankkiin noudettavaksi (se pitää hakea paikan päältä konttorista), menet hakemaan sen ja vanhan kortin mitätöinti tehdään siinä samalla. Näin vältät sen, ettei sinulla ole kesken juridisen prosessin ajan mitään maksukorttia.

    Huomaa muuten, että tämän kaiken pysyt tekemään vasta, kun uudet henkkarit ovat sinulla eli aloita niiden hakemisesta ja uusi hetu voidaan päivittää pankkitietoihisi vasta siinä kohtaa, kun sinulla on uusi pankkikortti aktivoituna. Muihin palveluihin hetun voi päivittää myöhemminkin, mutta kaksi tärkeintä eli ensin henkkarit ja sitten pankkikortti ja sen yhteydessä pankkitili on ne tärkeimmät. Kesti lähes kolme viikkoa itsellä selvittää mitenkä tämä juttu oikein toimii, joten kerron nyt sinullekin, kun ei kokemukseni mukaan mikään virasto osaa avustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaksasit neuvoa ja tarkentaa! Tästä on varmasti hyötyä. Siitä olinkin tietoinen, että tehdäkseen käytännössä mitään muuta, on ensin saatava uusi henkilöllisyystodistus. Oon vaan kuullut niin monta kauhutarinaa siitä, että verkkopankki/pankkikortti ei toimi ja sitten ollaan ilman rahaa, että jotenkin ajattelin että kun hetu muuttuu niin esim. verkkopankkikin lakkaisi toimimasta. Mutta hyvä siis tietää että se kuitenkin toimii!

      Poista
    2. Eipä kestä, kiva jos voi olla avuksi! Kannattaa tietenkin tarkistaa, että onko oman pankin kanssa tilanne mikä. Jos sitten kuitenkin haluavat sinun käyttävän käteistä. Suosittelen ilmoittamaan suoraan tuosta kortin vaihtamisesta paikan päällä ja vanhan kuollettamisesta, kun yrittävät ensin kovasti painostaa käteiseen, jotta itsellään olisi vähemmän työtä. Sen kuitenkin pankit myöntävät suoraan, että niin marginaalitilanne heille kyseessä on tuo hetun vaihtaminen systeemiin, että eivät todellakaan pahastu, jos alat itse vaatimaan ja opastamaan. Päinvastoin.

      Poista