sunnuntai 19. elokuuta 2018

Pientä vaikuttamista

Jostakin syystä ihan muutama viikko sitten heräsin siihen että mäkin voisin yrittää edes jotenkin ruohonjuuritasolla parantaa asioita mitä tulee sukupuolivähemmistöihin. Tai ehkä se johtui siitä, että koulut taas alkoi ja piti kirjautua Wilmaan ja kohdata siellä odottava naisoletettu valmiiksi sinne ladattu profiilikuva joka tuntuu vähän nurinkuriselta joka kerta kun sinne kirjaudun. Ja siitäkin, että olen ilahduttavasti bongannut uusia sukupuolineutraaleiksi merkittyjä wc-tiloja viime aikoina aika paljon. 

En oikein tiennyt kehen ottaa yhteyttä, mutta päätin lopulta laittaa viestiä oman kouluni opintopsykologille jolle keväällä olin käynyt omista asioistani myös juttelemassa. Tiedustelin, voisiko omalla kohdalla näkyvään sukupuolimerkintään itse vaikuttaa jos se oletus on väärä, ja että miten toivetta kaikille sopivista wc-tiloista koululla voisi viedä eteenpäin. Tänään puhuin hänen kanssaan puhelimessa, ja vaikka asiat nyt ei mihinkään nähtävästi muutukaan, niin olen iloinen siitä että hän halusi viedä mulle tärkeitä asioita eteenpäin ja teki kaiken voitavansa niiden eteenpäin viemiseksi. 

Koulun järjestelmiin tiedot tulee kuulemma myös sukupuolen osalta suoraan väestötietojärjestelmästä, ja koska esimerkiksi mulla on naisen hetu, niin mun sukupuoli koulun järjestelmissä automaattisesti on nainen vaikkei se missään määrin mulle oikea merkintä olekaan. Sitä ei kuulemma tällä hetkellä pysty koululta muuttamaan. Kysyin kuitenkin, voisikohan koulu miettiä voisiko järjestelmää muuttaa siten, että siihen merkintään siellä olisi itse mahdollista vaikuttaa. Itse en tietenkään tiedä miten tuollaiset järjestelmät toimii ja kuinka vaikeaa se on, mutta luulisi että sukupuoli olisi ihan samalla tavalla muokattavissa oleva tieto kuin vaikka nimi tai uusi osoitekin. Sen ymmärrän, että esimerkiksi tietoa syntymäpäivästä ei voi muuttaa, tai että virallinen asuinpaikkakunta ja nimi tulee maistraatista, joskin nimikin on kuitenkin muutettavissa ihan vaan ilmoituksella koulun kansliaan. Voi olla että käyn omalla kohdallani kysymässä, voisiko sen nais-merkinnän sieltä poistaa. Hetun loppuosa kun ei loppujen lopuksi todellisuudessa välttämättä kerro henkilön oikeaa sukupuolta. 



Toinen asia josta kysyin oli sukupuolineutraalit wc-tilat. En tiedä miten muiden oppilaitosten laita on, mutta ainakin Helsingissä näkee esimerkiksi ravintoloissa, kirjastoissa ja tavarataloissa jo paljon sukupuolineutraaleiksi merkittyjä vessoja. Inva-vessat usein onkin neutraaleja, mutta musta tuntuu vähän ristiriitaiselta joskus käyttää niitä esim. meidän koulussa koska niitä on hyvin vähän, ja joku voisi oikeasti tarvita niitä esim. liikuntarajoitteen vuoksi. 

Useissa paikoissa sukupuolineutraali wc on toteutettu ilman mitään ihmeempää remonttia merkitsemällä wc kyltillä kaikille sopivaksi ja poistamalla sukupuolitetut mies- ja naiskyltit. Mun mielestä se on ihan hyvä vaihtoehto, vaikka siellä toisessa vessassa sitten olisikin ne pisuaarit. Silti ne merkit antaa meille kaikille sukupuolesta tai sen ilmaisusta riippumatta luvan käyttää niitä. 



Mun koululla on kaksi kampusta, ja toinen poistuu pian käytöstä, joten ehkä onkin ihan ymmärrettävää että sinne ei aleta enää suurempia muutoksia tekemään (ainakin yritän ajatella näin, vaikka ei ne pari uutta kylttiä keneltäkään kuitenkaan olisi pois). Toista kampusta korjataan ja rakennetaan suuremmaksi, ja opintopsykologi lupasikin viedä viestin pääsuunnittelijalle eteenpäin, josko wc-tilat voisi toteuttaa edes osittain sukupuolineutraalisti. Siitä olen iloinen! 

Samalla mietin, että näistä asioista ei pitäisi tehdä vaikeampia kuin ne ovat. Uusi kyltti vessan ovessa tekee siitä jo kaikille sopivan, se että siinä lukee ihan pelkästään vaikka että wc. Eikä mun tarkoitus ole vaatia että välttämättä kaikkia vessoja muutettaisiin sukupuolineutraaleiksi jos jollekin se on kynnyskysymys. Toisaalta ehkä juuri sellaisten ihmisten pitäisi ymmärtää miksi myös meille sukupuolivähemmistöihin kuuluville on tärkeää pystyä asioimaan vessassa ilman ylimääräistä stressiä, pelkoa tai väärinsukupuolittamista. 

Kaikkinensa en siis tainnut saada juuri mitään konkreettista aikaan, mutta vein kuitenkin ehkä edes vähän tietoisuutta ja asioita eteenpäin. Joskus musta tuntuu tosi raskaalta ajatella mitään omien tai muiden oikeuksien ajamista tai asioista tiedottamista kun itse olen vielä tässä prosessissa ja kaikki tuntuu niin haavoittavalta, mutta ehkä asioita voikin tehdä nimenomaan sen mukaan miten itse jaksaa ja pystyy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti